RSS

Игра на тронове – разлики между книгата и сериала

30 юни

„Игра на тронове“ очевидно е една от най-бруталните истории, които съм чел. От много време (мисля, че от „Тъмната кула“ на Кинг) не ми се беше случвало да не мога да спра да чета денонощно и да не мога да се концентрирам върху нещо различно от сюжета на книгата. Изпитвах чак яд, че ме болят очите или, че ми се доспива прекалено много и трябва да спра да чета. А в момента, в който свърших „Игра на тронове“ тръгнах да си търся втората част „Сблъсък на крале“.

По същото време в интернет вече беше качен „Игра на тронове“ – продукцията на HBO. Книгата е екранизирана в 10 епизода, които седнах да гледам паралелно с четенето, като внимавах да не изпреварвам действието в книгата. Като цяло, останах много доволен от начина, по който е разказана историята. Както винаги, когато си прочел книгата, ти се струва, че в екранизацията са изпуснати много важни моменти, иска ти се да видиш как е заснет някой момент, който ти е направил голямо впечатление, а се оказва, че сцената е проспусната… И все пак сериалът е много сполучлив и ако нямаш време или желание да четеш 702-те страници пак ще е някаква полза да го изгледаш. Един вид – по-добре него, отколкото последния сезон на „Стъклен дом“.

Все пак някои разлики между книгата и сериала ми направиха по-голямо впечатление и ми се струва, че с тях се губи една част от внушенията на книгата и зрителите може да придобият леко изкривена представа за някои събития или за някои характери в историята. Прегледах форумите за книгата и филма и събрах на едно място разликите, които са направили най-голямо впечатление на мен и на други фенове. На първо място съм изброил фактически разлики, които се забелязват веднага ако си чел книгата, а след това някои разминавания между представите, които си бях изградил от книгата и екранизацията. Това не са реални грешки, тъй като никъде в книгата не са уточнени фактите, но явно внушенията са доста ясни, тъй като същите впечатления е оставило прочетеното и при останалите потребители, споделили мнението си във форумите.

Фактически разминавания между книгата и сериала

• Още в началната сцена на епизод 1 има огромна разлика с книгата. В книгата единият щурмовак (Уил) се катери към върха на дърво за да огледа къде са отишли диваците. През това време Белите бродници излизат от гората и обграждат останалия на земята сир Веймар Ройс. Един от Бродниците убива Ройс, а Уил часове не смее да слезе от дървото. Когато слиза мъртвият Ройс се изправя и го удушава. В сериала сцената е изцяло променена, като щурмоваците са нападнати от мъртвите диваци, няма дуел, а накрая главата на Гаред е отрязана от нещо, което не става ясно дали е мъртъв дивак или Бял бродник.
• В сериала много по-малко са представени митологията и Боговете. В книгата много от действията на героите се обясняват с вярата, към която се придържат.
• В сериала Церсей разказва на Кейтлин, че първото й дете е умряло. Това дете изобщо не съществува в книгата.
• В книгата Бран първо чува как кралицата и Кралеубиеца си говорят за заговорите и чак след това ги вижда през прозореца, че правят секс. В сериала той просто ги вижда, че спят заедно. Това има значение, тъй като читателят очаква, че след като се събуди от комата, Бран би могъл да разкаже точно какво е чул. А във филма това, че Бран може да каже, че кралицата спи с брат си също би било скандално и би помогнало да се разкрият заговорите, но все пак ми се струва, че има разлика дали е чул дословно думите им или не.
• Във филма „първата брачна нощ” на Дани е представена като, едва ли не, изнасилване. В книгата тази сцена е описана съвсем различно и носи друг смисъл.
• В сериала Кутрето разказва на Санса историята на Хрътката. Всъщност, според книгата, Хрътката сам разказва на Санса историята си, докато я съпровожда към покоите й, като тази сцена разкрива на читателя как се чувства Хрътката, както и чувствата му към Санса.
• Голяма разлика има в сцената, в която се провежда боя, който ще определи дали Тирион Ланистър ще живее или ще умре. В книгата е описано как Брон използва тактика да измори рицаря (сир Вардис Игън). Описана е цяла сцена, в която останалите рицари коментират колко страхливо бяга Брон, докато рицарят не се уморява наистина и наемникът започва да му нанася удари. В крайна сметка сир Игън опитва една последна атака, която почти успява, но в крайна сметка пада на земята. В сериала битката е много по-прозаична. Зрителите, които не са чели книгата най-вероятно остават с впечатление, че рицарят е доста слаб и не е във форма. Всъщност този човек е бил в личната гвардия на Джон Арин. Той е по-стар от Брон (което имаше значение в книгата, но не толкова в сериала) и основната идея в книгата беше, че е облечен в тежка броня, докато Брон е много лек и пъргав и дълго избягва ударите, до момента в който рицарят вече е твърде уморен.
• Тук е важно да се спомене още нещо за тази сцена.В книгата, когато сир Вардис Игън се появява за двубоя с наемника, Лиза неочаквано му дава меча на Джон Арин, с който да се бие, тъй като смята, че на убийците на съпруга й трябва да бъде отмъстено с неговия меч. Обяснено е, че рицарят ще трябва да се бие с меч, който не познава и е доста притеснен от това, докато Тирион е доволен. Сцената е важна, тъй като тя показва колко отдалечена от реалността е Лиза, а и ако не беше настояла сир Игън да ползва меча на съпруга й, най-вероятно, Брон и Тирион Ланистър биха били мъртви.
• „Лунната врата” е врата на стената, а не дупка в пода, както е във филма.
• Сирио Форел в книгата е плешив. В сериала – не е.

Разминавания между представата ми от книгата и екранизацията

• Може би най-основното разминаване между представите ми от книгата и видяното в сериала са не толкова епичните сцени на екрана. Халазарът на хал Дрого се състои от 40 000 души, докато на екрана се виждат по-малко от 100 човека. Предвижването на халазара е описано като, едва ли не, опустошаващо земята през която минава. В сериала походите на халазара приличат повече на поход на някакво индианско племе – в колона по един, тихо и кротко. Същото е и по време на „Турнира на ръката” – очаквах повече шум и навалица в столицата – така, както е описано в романа.
• Съпругата на Нед, Кейтлин Старк, е доста грозна в сериала. В книгата не се споменава никъде, че е красива, но аз (и повечето хора от форумите) си я представях доста красива и по-младолика. Все пак най-големият й син е на 15 г. Нямам спомен дали в книгата се споменава на каква възраст точно се омъжва за Нед.
• Планината, който в книгата е описан като висок повече от 210 см., като дори конят му изглежда малък, когато го е яхнал, в сериала не прави чак такова впечатление с размерите си и в никакъв случай не е чак огромен пред враговете си.
• Отношенията между крал Робърт и Церсей в сериала изглеждат много по-реалистични, докато в книгата кралицата изглежда като психопатка.
• Вълчищата заемат много по-малка част от действието в сериала, отколкото в книгата, където са едни от ключовите образи и им е придадена голяма символика.
• Повечето от децата в сериала изглеждат с около 3 г. по-големи от възрастта, на която са в книгата.
• В книгата се казва, че Валът е висок 700 крачки (около 200 метра, според английския оригинал). В сериала Валът наистина изглежда внушителен, но все пак мисля, че би трябвало да е още малко по-висок.

 
2 коментара

Публикувано от на юни 30, 2011 в Книги

 

Етикети: , , ,

2 отговора на “Игра на тронове – разлики между книгата и сериала

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: