RSS

Книгите-игри се върнаха в България

22 Септ

Преди няколко месеца, когато за първи път видях сайта за книги-игри и новината, че някои от старите автори са се събрали за да направят опит да „възродят“ жанра, си помислих, че всичко, което ще излезе от това начинание, ще е възможността да поразгледам с носталгия кориците на старите ми любими книги, да си сваля някои издания, които тогава не съм открил или съм пропуснал, евентуално да науча някоя новина за авторите.

В последствие се оказа, че в сайта се оформя доста жизнен и интересен форум, в който бързо се сформира истинско авторитетно общество от (предимно стари) фенове на книгите-игри.

Същността на идеята, обаче, беше не дългоочакваното, а по-скоро НЕочакваното издаване на нови български книги-игри. До момента бял свят видяха цели две – „дебютната“ „Котаракът и черният нарцис“ на младия варненец Ал(ександър) Торо и „Асасините на Персия“ на един от любимите ми тандеми „от едно време“ – Ейдриън Уейн и Робърт Блонд.

Мой приятел ме снабди с двете издания от ON!FEST-а и, разбира се, те наложиха някои промени в читателския ми списък. „Властелинът…“ остана цял ден на нощното шкафче, а аз се претворих в надарен с различни добродетели крадец (от тези, които ти стават симпатични, защото имат драма в живота си – не от типа „крадец-циганин“), който трябва да направи неща, за които ще ви разкажа в следваща публикация.

Очакванията ми към книгата определено бяха много-много надхвърлени. Ал Торо още в първата си публикувана книга-игра демонстрира стил, на който мнозина от „класиците“ могат да завиждат. Историята се чете на един дъх и минути след като си я приключил вече ще си отворил http://www.legacyofkreya.com/ за да научиш още неща за Крея и живота на Котарака.

Историята, която Уейн и Блонд, от своя страна, са подхванали е също доста обещаваща и претенциозна. Познатият на феновете им стил буквално връща назад във времето и имаш чувството, че си прочел последната им книга-игра преди не повече от седмица, а не преди 12-13 години. Идеята е да се развие приключение в пустините на Персия, което да се проследи в рамките на две трилогии – общо шест книги. Все още съм едва в началото на книгата и тепърва създавам героя си, но си личи, че играта няма да страда от липса на качество. Това, което ме притеснява е, че пред „Новата вълна“ книги-игри има толкова много въпросителни и над реалното публикуване на цели шест книги в една поредица стои голяма сянка на несигурност. Но, може би, така е по-правилно – щом сме тръгнали да даваме ново начало на нещо толкова голямо, каквото бяха книгите-игри за поколението ни – редно е да мислим с размах и смелост 🙂

И още, и още неща ми грабваха вниманието тези дни, докато четях форума – предполагам, че част от тях ще намерят място в блога след време.

А ако и вие сте оставили поне част от 90-те си години в книгите на Майндкрайм, Уолъмбри, Блонд, Уейн, Джордж М. Джордж, (великата) Върдж – КУПЕТЕ СИ ДВЕТЕ КНИГИ ОТ ТУК!  Със сигурност ще си прекарате хубаво. Сигурно имате и по-малък брат или братовчед, който е на път да затъпее необратимо в Скайп и Фейсбук, и някоя книжка би вдъхнала малко живителна енергия в компютъризираното му мозъче. Току виж решил да избърше прахта от старата ви колекция.

Advertisements
 
2 Коментари

Posted by на септември 22, 2011 in Игри, Книги

 

Етикети: , , , , , , ,

2 responses to “Книгите-игри се върнаха в България

 1. Gnomon

  януари 11, 2012 at 17:42

  Зарадвах се като разбрах, че е излязла нова книга-игра в България, и то от едни от популярните навремето родни автори. Радостта ми обаче не трая дълго и скоро съжалих за отделените 10 лева… Набързо написана, предвидима история… За литературна стойност и стил май не си струва да говоря, те просто липсват.

  Какво да кажа, за 10-12 години от както книгите-игри изчезнаха, читателите им са пораснали и имат по-високи очаквания от едно макар и съвсем неангажиращо четиво. Авторите обаче май не само не са се развили, но дори са паднали под нивото си от едно време.

  Жалко!

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: