RSS

Два тона плакати за двуглавата змия

12 ное.

Знаете ли кое е най-интересното нещо, което можете да видите в София тези дни?

Разбира се, че знаете. Видели сте плакатите. В София можете да видите „единствената двуглава змия в света“. Освен нея, в изложбата ще има жаби, корморани, скорпиони и всевъзможни подобни гнусни влечуги. Новините ни казват, че това е „колекция от 180 животни, които идват от Германия“.

Да се върнем на плакатите, защото този текст не е за влечуги, а за плакати. За няколкото тона хартия, която е налепена навсякъде из София с наглост надминаваща стократно изборните агитационни материали тип „постери“ преди седмици. Не зная дали хората, които организират тази изложба си позволяват да тапетират германските улици, но нещо в мен ме уверява, че в Берлин няма да видя грозно цветно петно, което да агитира да видя змия-мутант, лепнато върху улична лампа, контейнер за боклук, стена на къща, витрина и изобщо – на всяко място, към което парче хартия може да се прикрепи с помощта на тапетно лепило.

Ясно – тук сме хитри – смятаме, че щом сме си платили за хартията можем да си я лепим навсякъде. И колкото повече хора могат да ни видят плакатите – толкова по-добре. Какво ни пука, че лепим на места, чието предназначение обслужва обществени нужди различни от „информационните“ (да ги наречем така). Глупаците да плащат за билбордове – ние ще плащаме на мангалите да пляскат плакатите ни навсякъде, където работливите им ръчички могат да достигнат. Бъдете сигурни, че хора, като тези с двуглавата змия биха лепнали един плакат и в клозета ви – само да можеха да се доберат до там…

Сериозно – донякъде сме свикнали с мизерията на топовете плакати около нас. Свикнали сме да гледаме рекламите на евтините кренвирши на LIDL до мутрата на Плевнелиев. Лепа Брена до Сайпръс Хил, хамалски услуги до храна за вкъщи… Но повечето от наглите лепачи все пак имат някаква граница. Може да е много ниска, почти невидима, но все пак имат някакви прегради, които не прекрачват. Или поне не масово.

Е тези кретени с двуглавата змия нямат такива граници. Точно тези ще лепнат на Фандъкова на задника един плакат за тяхната изложба – само да им падне! Ще кажеш, че Майкъл Джексън ще се вдигне от гроба и ще дойде в новата зала за едно последно участие. Днес, докато чаках на метростанцията, с изумление видях, че тези ненормалници са си лепнали плакатите на плочките на входа на метрото.

Ок – мизерията е повсеместна. В „градинката“ до входа редовно спят глутница бездомни кучета, вентилационните тръби са мизерни и облепени в остатъци от подобни плакати – напомнят за фон на играта CS. Ръждясалият „билборд“ допълва представата за зомби-апокалипсис от времето на социализма. Но защо новите плочки на метрото бе, кретени?!

Метрото е, може би, единственото истински цивилизовано пространство от столицата. Единственото място, където е чисто и системата му работи така, както се очаква от нея. Плочките не изглеждат добре на снимката, но който ги е виждал знае, че са си нормални плочки – чисти, добре изглеждащи, нови. Е  двуглавата змия ги е намазала с лепило (най-вероятно примесено с C200, съдейки по това, че не се отлепя, а се къса) и е пляснала върху тях цял куп от безумните си плакати. Не – един плакат не е бил достатъчен. Само на този вход бяха поне 8 плаката. Да не би някой гражданин да не разбере, че някой иска да му вземе парите за да му покаже скорпиони и змии.

И тук идва основният въпрос – защо не се наказват такива „прояви на лош вкус“. По-точно е май „прояви на вандализъм“. Нима в общината не знаят кой организира изложбата? Сигурно – най-вероятно не се знае кой е наел голяма зала за няколко дни и си е оставил контактите по плакатите. Ами добре – официалните спонсори на това събитие са БТВ и Националното радио. Може би те имат какво да кажат по въпроса. Може би, щом са спонсори, те са дали парите за украсяването на града и привеждането му в уютен вид…

Изобщо логиката ми убягва. За това, че някой е надраскал паметника на Съветската армия вдигнаха цялата държава на крак. Било грозно според някои. И неуместно. Е това да лепиш тъпите си плакати не е по-добре. Поне за мен. Може за останалите граждани да е много яко. И Фандъкова, и Бойко, и всички други тиквеници, които обичат да говорят за метрото – да хванат и да накажат тези, които са го облепили. Защото хората не искат след една година да влизат в метрото като в люлински подлез – пазейки се да не докоснат стените, оглеждайки се за бездомни кучета свити по ъглите и запушвайки носовете си от ужасяващата воня на урина…

И последно по темата:

 
7 коментара

Публикувано от на ноември 12, 2011 в Разни

 

7 отговора на “Два тона плакати за двуглавата змия

 1. tutankhamon661

  ноември 12, 2011 at 23:18

  И все пак са останали свободни места.
  Например в нашия вход още не са сложили:)))

   
 2. han0n1m3n

  ноември 17, 2011 at 19:25

  за този спам нямат вина нито влечугите ,нито спонсорите.Пръдльовци като теб, които от цял ден киснене в интернет и едноседмично напъване за блог ентри , нямат пари за петъчно-съботната чалга-електро-амфетаминова феерия и им се налага да изкарат бързи пари като лепящи постери малоумници правещи гореспоменатото.

   
 3. alexontop

  ноември 18, 2011 at 02:09

  Напълно си прав 🙂

   
 4. понички

  ноември 18, 2011 at 14:03

  @han0n1m3n а кой плаща за цялата тази свинщина?

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: