RSS

Какво разбират българските „творци“ от ACTA?

09 Февр

Конкретен повод да напиша тази публикация е публикуваното във в. „24 часа“ мнение на композитора Стефан Димитров относно приемането на ACTA и проблемите на авторското право. Този материал можете да прочетете на страницата на 24 часа

Искаш ли да натриеш носа на такива като Стефан Димитров? Ела на протеста срещу ACTA!

Ще си позволя да изкажа тезите си по-схематично, тъй като с приятели коментирах въпросите, повдигнати от композитора, и тук искам да дам отговор само на тези, които, според мен, г-н Димитров тълкува доста неадекватно.

г-н Димитров: Все едно колко диска щях да продам – 2 или 2001, за мен качването му в мрежата е пиратство. Пиратство е и тегленето му безплатно, защото, без да се дават пари, се ползва авторски интелектуален продукт.

В случая, г-н Димитров влиза в тежко противоречие с разпоредбите на Закона за авторското и сродните му права. В този закон недвусмислено е записано: „Без съгласието на носителя на авторското право, но при заплащане на справедливо компенсационно възнаграждение, е допустимо: 1. възпроизвеждането с нетърговска цел на отпечатани произведения, с изключение на нотни материали…; 2. възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел.“

Още в следващия член (чл. 26) от този закон се уточнява кой дължи споменатото „справедливо компенсационно възнаграждение“: „Възнаграждението… се дължи от лицата, които: 1. произвеждат празни информационни носители; 2. внасят от трети държави празни информационни носители. (4) Възнаграждението… се дължи… за извършените продажби на територията на страната на информационни носители, предназначени преимуществено за възпроизвеждане на произведения за лично използване от физическите лица… (8)… Преди разпределението [между носителите на права] 30 на сто от събраната сума се отчислява и превежда по сметката на Национален фонд „Култура“.“

Според закона, г-н Димитров, тегленето на вашите записи от интернет може да е „пиратство“ (доколкото вие можете сам да влагате смисъл в тази дума), но в никакъв случай не е нарушение на действащото българско законодателство. Респективно – не е престъпление.

г-н Димитров: В мрежата вече има немалко места, където са качени продукти с уредени авторски права и където можеш да влезеш свободно, да си платиш и да си свалиш каквото ти харесва.

Тук имам въпрос. В статията си, Стефан Димитров твърди, че „У нас един диск и една книга струват 5-6 лв.“. За това ще стане дума малко по-късно. За момента нека се доверим на тези думи. Неговият диск „Baby Blue“ съдържа 40 песни. Значи ако този диск струва 6 лв., цената на една песен трябва да е 15 ст. Питам – г-н Димитров, има ли сайт в интернет, от който мога да платя 45 ст. за 3 ваши песни, които  харесвам, и да си ги изтегля? Ще отговоря вместо вас – няма такъв сайт. Всъщност, в сайтовете, в които открих вашите дискове няма възможност дори да чуя „мостра“ от песните, какво оставя да платя и да го изтегля. Най-модерният метод за ползване на интернет, който явно познавате, е да поръчам в сайта и да получа диска по пощата с наложен платеж.

И сега стигаме до любимото ми изказване на г-н Димитров:

г-н Димитров: Ако ти уважаваш твореца, иди и си купи неговия продукт. У нас един диск и една книга струват 5-6 лв. – колкото 1 кутия цигари. А не 150 евро.

Ако беше така, да си кажеш: „Хората са бедни, както и да е“. Но ако толкова харесваш един творец, лиши се от кутия цигари и ще притежаваш това, което той е създал.

Г-н Димитров, открих ваши дискове на два сайта. Тъй като сте ми неприятен, няма да им правя реклама като ги назовавам. Всеки може да ги открие като напише вашето име в комбинация с думата диск или DVD в Гугъл.

Какво казват фактите?

Единият ви диск струва 18 лв. Той съдържа 40 популярни български песни.

Вторият ви диск струва 15,90 ДОЛАРА. Той включва 14 песни.

Е, какво? Лъжец ли сте или глупак? Или празнодумец? Аз мисля, че е третото. Говорите измислици за да си стъкмите статията. Толкова ли смятате, че е интелекта на вашите потенциални почитатели – да не знаят колко струват продуктите ви на пазара?

В края на тази публикация ще пусна няколко мои разсъждения, които написах в скайп. Няма да си правя дори труда да ги оформям кой знае колко. Просто искам да присъстват и тук – като допълнителни щрихи към казаното от г-н Димитров.

* Г-н Димитров не разбира, че който има желание – и сега си защитава продукта. Да вземем за пример филма Шменти-капели. Аз го гледах на кино. Дадох пари за билет. Сега искам да го сваля безплатно от интернет и да го гледам отново. Е да, но него го няма в интернет, защото се полагат усилия да не попадне там. По тази причина ще чакам да излезе на DVD. Ако цената на DVDто е 5-6 лв. ще го купя. Ако е 15,90 долара – няма да го видя повече през живота си и ще карам на спомени от прожекцията. Проблем? За мен не.

* Тук има и друго – значи аз ще плащам 25 – 30 лв. интернет на месец за да тегля неща, които НЕ СА ЗАЩИТЕНИ – тоест не са обект на авторско право. Техните създатели не искат да получават (и не получават пари от това, че аз ползвам продукта им). И същевременно си плащам за да имам възможност ДА ПЛАТЯ за продуктите, които са обект на авторско право. Тогава доставчиците на интернет – какво? Отчисляват ли някакви пари или цялата печалба е за тях. Защо аз давам истински мои пари, които не отиват при хората, предоставящи ми безплатно услугите си? А и не получавам достъп до нещо „платено“ – филм, музика, книга. Тогава да направят интернета 5 лева на месец. 10 лв. на месец да ми е супер бързия интернет. Да видим кой ще го плаща, след като не се тегли нищо безплатно. Тогава разликата от 10-15 лева ще ми е за ПЛАЩАНЕ на обекти на авторското право. Пак ще плащам 25-30 лева  месечно, като цяло.

* Г-н Димитров няма връзка с реалния свят. Ако продуктите струваха 5-6 лв. щяха да се купуват. Не масово, както си представя, но продажбите щяха да се качат. Книжарница Сиела има някаква политика да намалява книги, които явно не са много търсени – по 5 лв. Независимо от коричната им цена. Става дума обаче за нови книги. От настоящата година, от миналата най-много. Вчера си купих една интересна за мен историческа книга за 5 лв. Цена корична – 15 лв. А приятелката ми си купи роман за 5 лв. Корична цена – 14 лв. Тоест, има хора, които биха купили хубав за тях продукт за 5 лв. Но същите книги за 15 лв – абсурд. Но истината е, че цената на продуктите не е 5-6 лв., както казва той, а 15 – 20 лв. Включително ДВДта и дискове с музика.

* Стефан Димитров казва: „В „Ютюб“ по няколко хиляди души влизат да гледат безплатно един концерт. Но ако го нямаше там, половината от тях или поне 1/10 щяха да си го купят на диск.“.

Тук отново личи, че той е неадекватен на реалностите. Не разбира, че от 1000 човека – 1 ще купи, а не 100. Не разбира, че хората го слушат ЗАЩОТО Е БЕЗПЛАТНО, а не защото искат да го имат и притежават. Същите разсъждения, като при книгите, за които вече споменах. Аз знам, че книгата е хубава и интересна, но за 15 лв. ще си изживея живота без да я прочета.

Така е и с концерта. Ако Еминем продава диска си за 5 лева – ще си го купя. Както купихме „Relapse“. Но ако Еминем ми продава DVD със запис от концерта в Мелбър за 15-20 лв. – няма да си го купя. И никога няма да му чуя изпълнението там. Ето това е – просто творците трябва да са гъвкави и адекватни на времето. Да са активни. Да излязат от калъпа – композирам – пея – взимам пари от билети. Да преценят кое им е от полза като реклама. Не си ли дава сметка, че като го има в YouTube го чуват хиляди хора, които иначе не биха разбрали за съществуването му? Че така ще спечели хора, които ще посетят концертите му. Искат мързеливо. Но не разбират, че времената са други Не е времето на Лили Иванова и Емил Димитров, когато нямаш дори технология за презапис вкъщи.

За мен въпросът се изчерпва с две идеи:
1. Цената на продуктите трябва да бъде занижена. Защото много хора не биха купили продукта, а биха се лишили от него ако го няма безплатен.
2. Очакванията на изпълнителите, че голяма част от хората, които ги слушат безплатно в ютюб ще дадат поне 1 ст. за тях са дълбоко погрешни. Изпълнителите просто не разбират света, в който се опитват да печелят. Не разбират, че интернет е средство да станат известни и да печелят. А не е заплаха за финансите им. Просто са „спрели“ изпълнителите и искат някой със закон да ги защитава и да им пълни джобовете.

Като цяло, това имах да споделя по темата. Разбира се, осъзнавам, че и моите изказвания в едната си част са едностранчиви и не докрай коректни. Но на откровените безсмислици, които г-н Димитров изказва, тези примери и аргументи ми изникнаха в съзнанието. Извинявам се и за правописните грешки, които сигурно се появяват в последната част – едва ли съм успял да редактирам всичко, което копирах от скайп, където пък доста бързо и небрежно писах. 

Искате ли да се запознаете още повече с въпросите за авторското право в България? Искате ли да видите, че всъщност крадците са голяма част от българските „творци“? Прочетете хубавите статии във в. „Сега“.

 

Advertisements
 
има 1 коментар

Posted by на февруари 9, 2012 in Разни

 

Етикети: , , , , , , ,

One response to “Какво разбират българските „творци“ от ACTA?

  1. Александър Сиди

    февруари 19, 2012 at 19:50

    Дафо ситуацията с АСТА е малко по-различна. Всъщност по-голямата част от творците наистина не са против свалянето от торенти, а нещо съвсем различно. Всички признават, че ако нямаше свободното споделяне доста от тях нямаше да и познават изобщо. По -скоро проблема е в това че сайтове като Замунда и Арена печелят огромни пари от реклами, от които не отчисляват нищо за авторски права. А всъщност като се замислиш, никой никога не би влязъл в Замунда, ако нямаше торенти в нея нали ? Та проблема по-скоро е не в обикновения свалящ торенти потребител, а в милионите пари реклама в сайтовете за свободно споделяне …

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: