RSS

Препоръчано: Забравени и неразбрани събития и личности от българското Средновековие

19 Февр

Книга на доц. Пламен ПавловВсе по-често, когато четем описанието на историческа книга, виждаме определения от рода на „Различен поглед към българската история“, „Нестандартен поглед към българската история“, което в повечето случаи цели да прикрие факта, че съдържанието на книгата няма общо нито с българската история, а често и със здравия разум.

Новите технологии позволяват, практически, на всеки, който има желание, да напише и издаде книга на каквато си иска тема. Конкретно в историческия жанр това е довело до съществуването на безумни извращения –  за това, че траки, славяни, „кубратови българи“ и кумани са всъщност абсолютно един и същ народ – българи, които са населявали Балканския полуостров от сътворението на света, напускайки за известно време тези земи, за да дадат култура – език и наука на индийците и китайците, след което са се завърнали отново на Балканите от север…

Предвид съществуването на такива „изследвания“, хубаво е, че все пак можем да си намерим в книжарниците и книги, които да не представят „нестандартен“, а просто „интересен“ поглед към историята ни. Точно такава е книгата на доц. Пламен Павлов „Забравени и неразбрани събития и личности от Българското Средновековие“. Ако обичате българската история, от това издание няма да намерите нещо тотално ново, изненадващо или „скандално“. По-скоро ще обогатите познанията си по някои въпроси от нашето Средновековие, които по-рядко са присъствали в изследванията, по малко място им е било отделяно, а всъщност предлагат интересни за читателите щрихи за средновековната ни действителност.

Кой е доц. Пламен Павлов?

Доц. Пламен Павлов е преподавател по Средновековна българска история и История на Византия във Великотърновския университет. За масовите почитатели на историческата наука е по-известен като водещ на историческото предаване „Час по България“.

Какви интересни неща можете да научите от книгата
„Забравени и неразбрани събития и личности от Българското Средновековие“?

В книгата са разгледани 18 въпроса. Тук посочвам само тези, които на мен ми бяха най-интересни:

* Пресиан I в сянката на своя син – Княз Борис I –  Каква е заслугата на Пресиан I за успешните начинания на Борис I? Възможно ли би било Борис, който идва на власт съвсем млад да прокара успешно политиката, с която остава в историята, без неговият баща и висшата аристокрация да са поставили основите й.

* Борис и Роман – трагедията на царския род в края на X век – за синовете на цар Петър, внуците на Симеон Велики се знае наистина малко. Доц. Павлов разказва трагичната им история на основата на византийските извори, с които разполагаме, като синтезираната информация, все пак, е достатъчна за да отхвърлим битуващото в широк мащаб мнение, че Борис и Роман са били едва ли не някакви инертни същества, слаби като личности и владетели, чиято единствена цел е била да умрат за да може Самуил да поеме властта дори формално.

* Пресиан II и гибелта на Първото българско царство – Пресиан, синът на Иван Владислав, все още остава непознат за широката публика, въпреки че от двадесетина години за него има научни публикации, и то в няколко държави. Историята на Пресиан II е буквално изумителна. Достатъчно е само да споменем, че той е последният владетел на Първото българско царство, След падането на Царството, Пресиан II е назначен за важната малоазийска провинция Вукеларион, в чиято територия е град Анкара. Пресиан II участва в заговор срещу византийския император Константин VIII, заточен е на Принцовите острови в Мраморно море, а след това е помилван. Това не е всичко – 4 години по-късно Пресиан участва във втори заговор – неговата цел е свалянето на император Роман III Аргир. Планът е бил Пресиан II да се ожени за сестрата на императрицата – Теодора и така да заеме трона на Византийската империя… Планът се „прецаква“ – Пресиан е арестуван и ослепен. С това историята на Пресиан не завършва. Неговият гроб е открит през 1978 г. в днешна Словакия… Изобщо – достоен сюжет за холивудска продукция.

* Кои са съратниците и последователите на Ивайло – „Прост свинар“ ли е бил цар Ивайло? Кои са неговите пълководци? Как успяват да разгромят ужасяващите татари? Как името на Ивайло стряска цели армии и ги обръща в бягство десетилетия след неговата смърт?

* „Първите дами“ на българското Средновековие – Събрани са сведенията за представителките на българския елит. Най-много, разбира се, е известно за българските царици и българките, които са управлявали други държави. Българки са били византийски императрици, императрици на Никея, принцеси на сръбското княжество. Два пъти българки са господарки на Босна, по веднъж на Киевска Русия, на Полша, на ордата на хан Ногай и веднъж на Османската държава.

Днес са известни общо 31 владетелки на България от средата на IX до края на XIV в., за които имаме поне бегло споменаване в историческите извори. Към тях трябва да добавим поне 20-тина български владетелки от т. нар. „езическа епоха“, за които обаче не знаем нищо. В книгата е поместен най-пълният възможен списък с имената и етническия произход на известните ни български царици.

В „Забравени и неразбрани събития и личности от българското Средновековие“ можете да прочетете повече за цар Петър, за наследниците на цар Самуил, св. Методий, българските патриарси, историята на средновековна София, мястото на куманите в българската и византийската държава, „Сватбите на Йоан Асен II…“ и много други любопитни моменти.

Разбира се, книгата би била интересна най-вече за тези читатели, които имат поне основни познания за българската средновековна история, тъй като обръща повече внимание на конкретни моменти и представлява по-скоро задълбочен поглед върху отделни личности и събития, като предполага, че читателите имат общ поглед върху процесите в конкретната епоха.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на февруари 19, 2012 in Книги

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: