RSS

Руските кучета космонавти

14 Март

Темата е малко странна, но тази вечер попаднах случайно на страницата за кучетата космонавти от времето на Съветския съюз в Wikipedia. Оказа се, че историята на кучетата в космоса е дори по-интересна или поне по-любопитна от тази на хората космонавти.

Първото живо същество в космосаВсички знаем, че кучето Лайка е първото живо същество летяло в открития космос. Но малцина знаят, че  преди нея доста четириноги летци извършват суборбитални космически полети, а съществуват и няколко опита за излизане на кучета в космоса. Като цяло, лаещите ни приятели са истински пионери в космическото дело. Други държави също изпращат кучета (и други животни) в космоса, но тази статия е само за кучетата космонавти от Съветския съюз.

Как са тренирали кучетата космонавти?

Кучетата се оказват много подходящи за „космонавти-пионери“, тъй като имат способността да прекарват дълго време без да проявяват голяма активност. Тренировките им са включвали стоене в доста тесни кутии в продължение на 15-20 дни. Избирани са предимно бездомни кучета, тъй като домашните реагирали по-нервно под напрежение.

По време на тренировките, кучетата са стоели дълго време неподвижни, носели са космически костюми, преминавали са през симулатори и центрофуги, наподобяващи ускорението на совалките при излитане.

Първите кучета летят в суборбиталния космос

От 1951 г. до 1960 г. кучета летят на височина от 100 км. до 450 км.

Дезик и Цыган (Циганката) са най-първите кучета космонавти. Те излитат на 22 юли 1951 г. и достигат височина 110 км. И двете кучета се приземяват успешно. През септември същата година Дезик полита за втори път, този път с кучето Лиса, но този път нито един от двамата не оцелява.

Смелая трябвало да излети, но в деня преди полета избягва. На следващия ден е открита и успешно осъществява полет заедно с кучето Малышка.

Много интересна е историята на кучетата Болик и ЗИБ. Болик трябва да излети през септември 1951 г., но няколко дни преди изстрелването на совалката тя избягва от базата. Заместничка е намерена по доста куриозен начин. Служителите хващат улично куче, което тича около оградата на комплекса и му дават името ЗИБ, което е съкратено от Заместник на избягалата Болик (Замена исчезнувшему Болику.) ЗИБ излита и се завръща успешно на Земята.

Отважная се превръща в истински космически ветеран. Тя излита за първи път на 2 юли 1959 г., като компания й правят кучето Снежинка и заека Марфуша. След този полет, Отважная лети още пет пъти.

Много интересна е историята на Дамка и Красавка. На 22 декември 1960 г. те трябва да излязат в открития космос, като част от програмата „Восток“. Совалката им, обаче, се поврежда на 214 км. височина и те не успяват да излязат в орбита. Повредата не позволява на двете кучета да бъдат катапултирани и те остават в капсулите, които падат на земята. Механизмът за самоунищожение е бил нагласен на 60 часа и по тази причина веднага е изпратен спасителен екип, който да извади кучетата преди унищожението на капсулата. Капсулата е открита още първия ден, но дълбокият сняг и тъмнината не позволяват да се деактивира системата за самоунищожение и да се отвори механизма. Екипът докладва, че прозорецът е замръзнал при температурата от -45 градуса и няма никакви признаци за живот. Въпреки това, на следващия ден, когато капсулата е отворена, кучетата са чути да лаят. Дамка и Красавка са увити в кожуси от овча кожа и са откарани в Москва живи.

Барс и Лисичка също правят опит да излязат в открития космос.  Те излитат на 28 юли 1960 г., но 28,5 секунди след старта, совалката се взривява и кучетата загиват.

Кучета космонавти, които летят в открития космос

На 3 ноември 1957 г. кучето Лайка става първото същество, родено на планетата Земя, което полита в открития космос. Совалката носи името „Спутник 2, а малко известен факт е, че Лайка е известна в Русия с още две имена – Жучка и Лимончик. За съжаление, Лайка умира между петия и седмия час от полета от стреса и горещината. Истинската причина за смъртта й е оповестена чак през 2002 г. На гражданите е било съобщено, че Лайка е умряла, когато са свършили запасите от кислород.

През 2010 г. се появи и анимационен филм в 3D за първите две кучета, летели в космоса и завърнали се на Земята.

Белка и Стрелка са първите кучета, които летят в орбита и се завръщат успешно на Земята. Те излитат на 19 август 1960 г. на борда на „Спутник 5“, в компанията на сив заек, 42 мишки, 2 плъха, мухи, различни растения и гъби.

Пчёлка и Мушка прекарват цял ден в орбита на 1 декември 1960 г.  на борда на „Спутник 6“. Поради грешка в навигацията, совалката се разпада при кацането на 2 декември и двете кучета загиват. Мушка е едно от трите кучета, които са тренирани още за полета на „Спутник 2“, но не лети тогава, тъй като отказва да се храни правилно.

Чернушка лети в орбита със „Спутник 9“ на 9 март 1961 г. На борда са още куклата-космонавт (съветските власти я наричат Иван Иванович), мишка и морско свинче. Чернушка се приземява успешно и е извадена жива от капсулата.

Звёздочка е кръстена така от Юрий Гагарин. Тя лети на 25 март 1961 г.  в компанията на дървена кукла, като последна проверка преди историческия полет на Гагарин на12 април. Звёздочка се приземява успешно.

Ветерок и Уголёк излитат на 22 февруари 1966 г. на борда на „Космос 110“. Те прекарват 22 дни в открития космос и кацат успешно на 16 март. Този рекорд за най-дълъг полет не е достигнат от човек чак до полета на „Skylab 2“ през юни 1973 г. и до днес остава най-дългият полет на куче в космоса.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на март 14, 2012 in Разни

 

Етикети: , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: