RSS

Неподвластните: самодиви, таласъми, змейове и дъга над Младост

02 Май

Сборник с разкази на Божидар Грозданов

Книгата „Неподвластните“ на Божидар Грозданов не просто я препоръчвам – това е гениално произведение! Без съмнение, най-добрата фантастична творба в съвременната българска литература!

Фен съм на Елена Павлова – книгата й „Сърцето на скиталеца…“ е страхотна, в антологиите има много добри идеи, някои от които развити с добър стил, но разказите, събрани в „Неподвластните“ са направо гениални.

От къде да си купя „Неподвластните“?

Поръчай си я от автора. Пиши на Божидар Грозданов на този мейл: bozhidar[dot]grozdanov[at]gmail.com

Достатъчно е да кажа, че докато я четях, ми се случваше редовно, прибирайки се вкъщи, да се оглеждам през прага дали не ми се е лепнал таласъм, който да се промъкне незабелязан в апартамента. 🙂

А, когато видях Дъгата над Младост (същата, за която направиха дори репортаж по телевизията във вечерните новини, и която можете да видите в края на публикацията), за секунда не се усъмних, че това е могъщият змей от книгата. Изобщо – разказите от „Неподвластните“ са точно това, което искаш от фантастично произведение – да те вдъхновява достатъчно, че да изпитваш физическа тръпка от срещата с описаните в него неща в ежедневието си.

Иначе, книгата включва в себе си пет разказа:

  • Орденът на Свети Георги
  • Торба с вяра
  • Търговци на души
  • Тунелът на мечтите
  • Пропуснатият град
 Разказите са пряко свързани помежду си и разказват за разразяваща се война между съществата от българския фолклор, православното монашество и армията. Надявам се, че звучи достатъчно абстрактно за да грабва вниманието. Възможността да си представите София унищожена от змейове и самодиви струва много повече от символичната цена на книгата.
Има и лоша страна, разбира се. Тя е, че книгата е издадена в жалките 500 екземпляра. По-лошото е, че те все още не са продадени. Разбира се, можете да помогнете с това – купете си я, купете и една за брат си или сестра си. Ако толкова мразите да четете – подарете я на гаджето си – сигурно ще й се стори сладко, че й подарявате „нещо като съвременна приказка“ 😀
И така – разказите са унизително добри (в смисъл, че унижават много от другите неща, които са ми попадали пред очите). Подкрепяйте силните български продукти и чакайте HBO да се докопа до Божидар Грозданов за да видите какво ще стане тогава.
А ако вече сте прочели разказите – имам и бонус новина за вас – още този месец би трябвало да излезе продължението на историята.
And now – now we wait 😉
След "Неподвластните" Дъгата вече е една идея по-плашеща, отколкото красива
* Можеш да намериш Божидар Грозданов и във Фейсбук. Поръчай свое копие от книгата там или просто сподели впечатленията си с автора 🙂
Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на май 2, 2012 in Книги

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: