RSS

Ако Шон Уайт беше българин

08 Февр
Шон Уайт

Шон Уайт

В момента в Сочи текат финалите по сноуборд в категорията „Слоупстайл“. Там би трябвало да е и двукратния олимпийски шампион Шон Уайт.

Преди три дни, обаче, той обяви, че се отказва от участие и ще се пусне само в състезанието на „Халфпайп“. Причината, която американецът изтъкна, е че трасето е много опасно и възможноста за контузия е гояма. Резултатът от това решение на Уайт е, че САЩ загубиха четвъртата си квота в тази дисциплина. Тоест, ако това решение беше взето преди началото на игрите, мястото на Уайт щеше да се заеме от друг състезател. Сега в слоупстайла участваха само трима американци, а за финала се класира само един – Сейдж Коценбург. Всъщност, именно Коценбург спечели златото – с 93,50 точки.

Щом чух за отказването на Шон Уайт си помислих какво щеше да се случи ако беше българин. Представих си фейсбук истерията, клетвите по негов адрес, обвиненията, че е ограбил българския спорт, че трябва да върне парите, с които е пратен в Русия и прочие. Почти съм убеден, че така щеше да стане. И, почти съм убеден, че и на мен би ми се струвала тъпа постъпката му.

Същевременно, седмица преди старта на игрите, във вестник „7 дни спорт“ излезе статия, в която се критикуваше състезателя ни по спускане със шейна – че нямало смисъл да се дават пари за участието му в Сочи. Как този спорт не трябва да се финансира, а парите за него трябва да се дават за училищата.

И така – нямам някаква кой знае каква позиция по тези теми. Просто ми се завъртя в главата мисълта за отношението ни към спорта. Ако Александра Жекова не беше постигнала известни успехи в сноуборда, нямаше ли и към този спорт да се подхожда като към нещо безсмислено за финансиране и внимание. Подобни думи можем да кажем и за тениса. И за биатлона.

На мен ми се струва, че все пак се подхожда малко погрешно. Вместо да се пише статия как  да се дават пари за спускане със шейна е безсмислено, нямаше ли да е по-добре да се използва същото място във вестника да се напише статия за този наш състезател, да се вземе интервю от него, да се представи в някаква привлекателна светлина? Да – той най-вероятно ще заеме някое от последните места. Но все пак той е спечелил квота за страната ни, заслужил е правото си да облече олимпийския ни екип. Ако това вдъхнови дори едно дете да помоли баща си да му купи пластмасова шейна от магазините „Декатлон“ и да се качи с нея на Витоша – парите дадени за нашия състезател няма да са дадени за пусто. Но няма как да вдъхновиш детето, като му обясняваш, че участието на игрите е лошо нещо, едва ли не кражба.

Станислав Беньов

Станислав Беньов

Спорта не е място за мрънкачи. Жалко е, че в спортната ни общественост мрънкачеството се е превърнало в основна дисциплина. Мрънка се, че не участваме някъде, мрънка се ако участваме.

Популярна е фразата – „Ако се гордееш с великите победи, не се крий при загубите!“. Можем да кажем – „Ако се гордееш с Цвети и Гришо – не изключвай телевизора, когато на пистата излиза Станислав Беньов със своята шейна!“.

Защото ако Шон Уайт беше българин, щеше да е тъпо в момента да го ругаем ,че се е отказал от квотата си. Дори и без него, САЩ спечелиха златото в дисциплината. Но за да се случи това – някой е  запалил малкия Коценбург по летенето с дъска по снега, а не му е обяснявал, че този спорт е безсмислен и недостоен за вниманието и финансирането на държавата.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на февруари 8, 2014 in Игри

 

Етикети: , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: