RSS

София – Охрид (наръчник за автомобилните туристи)

13 мар.

Охрид е популярна туристическа дестинация, особено за хората, живеещи в западната част на република България. Всеки българин е емоционално свързан с Македония, а точно Охрид е и историческа столица на страната ни. Въпреки, че технически Охрид е „чужбина“, то реалностите са съвсем различни. Говори се на български език, с български левове може да се пазарува навсякъде, а градът е изпълнен с български исторически и културни паметници. Всъщност, за да сме съвсем коректни, дори голяма част от жителите на Охрид са български граждани, така че в никакъв случай няма да се чувствате на чуждо място при посещението си в Охрид.

Като архитектура и дух, Охрид напомня на Велико Търново, само че вместо река има езеро. Забележителностите и заслужаващите посещение места (в комбинация с не съвсем краткия, но доста лош път до там) означават, че е добре да планирате повече от една нощувка. Просто умората от пътя няма да ви позволи да се  насладите пълноценно на престоя си, а и няма да успеете да усетите характерната атмосфера ако в събота пътувате до Охрид, а в неделя по обяд се връщате обратно. Ако целта ви е просто да хапнете скара и да изпиете по няколко тиквешки ракии, придържайте се към мутренските дестинации – ресторантчетата между границата и Крива паланка. Ще се ориентирате по колоната от черни джипове с кюстендилски номера. Посещението в Охрид не е за плескавици и кебапчета (въпреки ,че ще се насладите на страхотни такива).

Следват няколко съвета към хората, които са решили да посетят Охрид, но не са ходили там преди и се чудят най-вече кой път да използват.

На първо място, не забравяйте, че за Македония все още ви е нужна „зелена карта“ на автомобила. Тъй като Македония не е член на ЕС, няма да ви допуснат да влезете без този документ. В зависимост от това кой е застрахователя ви, „зелената карта“ е или безплатна, или струва символична сума. „Армеец“, например, ви дават безплатно „зелената карта“ и тя е валидна до края на срока на валидност на Гражданската отговорност. Други застрахователи, обаче, искат да си платите за издаването. Цените са различни, но се движат в рамките на 18-20 лв. за „зелена карта“, валидна 20тина дни, но може да стигне  цена над 100 лв. за цяла година. Можете да си я извадите освен от офисите на застрахователя ви и във всеки от офисите на брокерите (SDI, I&G и пр.). Издава се на момента и отнема само минути. Ако забравите за „зелената карта“, можете да си я извадите и на самата граница, но там удоволсвието ще струва значително повече. Затова – не я забравяйте.

След това, вие си знаете как да си подготвите автомобила за пътуване, нооооо все пак – разгледайте тази статия, а и целият блог на Цветан Илиев – заслужава си.

По същество за пътуването до Охрид. Ако имате достатъчно мощен автомобил с добро окачване, носите авантюристичен дух или просто искате да разгледате цяла Македония – можете да минете отвсякъде. Ако, обаче, искате да стигнете по най-лесният и най-бърз начин до Охрид – имате само една възможност – през Кюстендил, КПП Гюешево – магистралата от Куманово, покрай Скопие – Тетово и надолу към Гостивар и Охрид. Е, ако сте от Петрич или Гоце Делчев, може би, все пак бихте предпочели да минете директно през южната част на Македония. Но в останалите случаи – това е пътят.

София - Охрид

Вместо пътят през Перник и Радомир, можете да използвате и магистралата до Дупница.

Лично аз минах през Перник и Радомир, но пътят от Радомир до Кюстендил е голяма срамота и, може би, е по-разумно да използвате магистралата до отбивката при Дупница. Но както и да е – до границата положението е ясно.

Имайте предвид ограниченията на скоростта в Македония. В населено място ограничението е 50 км/ч, извън населено място – 80 км/ч. По магистралата е 120 км/ч. Ако използвате някаква навигация, която показва ограничението на скоростта в отсечката, не ѝ вярвайте и си следете внимателно знаците. По целият път имаше „ремонти“ и бяха въведени много ограничения. Слагам думата ремонти в кавички, защото на много от местата ремонтна дейност не тече, но знаците си стоят. Повечето шофьори не се съобразяваха с ограничението 30 км/ч в тези отсечки и масово се движеха със 70-80 км/ч. С изключение на тези отсечки, ограниченията на скоростта се спазваха. Заслужава си да се отбележи, обаче, че такова абсурдно ограничение имаше дори на магистралата, като в продължение на 1-2 километра скоростта беше ограничена от 120 км/ч на 30 км/ч. Ремонт нямаше нито на платното, нито около него. Нямаше и никаква разлика в настилката в този участък. Имайте го предвид.

Задължително е денонощното използване на фарове. Глобата е 45 евро, но това едва ли е голям проблем за водачите от Република България, тъй като така или иначе, и тук е задължително.

Пътната настилка, в по-голямата си част, е поносима, но почти никъде не е истински добра, а на места е ужасяваща. Бях чел блог пост по темата, писан преди 8-9 години. В него се споменаваше, че „Най-добрите пътища в Македония са по-зле от тукашните най-добри, но най-лошите пътища там са по-добри, отколкото най-лошите тук.“ Към 2016 г. това не е така. По пътят от границата до Охрид видях пътища, които никъде тук не съм виждал. И това, при положение, че това е несъмнено най-добрият път до Охрид. Обсъдих го с различни хора, които често пътуват в Македония, както и с местни хора от Охрид.

Първата част от пътя в Македония е от граничния пункт до град Куманово, където започва магистралата. Щом преминете границата има табели за ограничение на скоростта 100 км/ч. Това е някаква шега. Изобщо не им вярвайте. Пътят там не е за висока скорост.

Първото шокиращо пътно изживяване беше в едно от селата преди Крива Паланка (Узем или Жидилово), където веднага след остър завой се оказа, че пътното платно е заето от стадо безнадзорни крави. Животните не пресичаха пътя, а просто се разхождаха по платното. След кратък слалом успяхме да преминем и дори да се разминем с друг автомобил, но това, което имам предвид е – имайте едно на ум. По пътя се разхождат домашни животни, бездомни кучета притичват от време на време (дори през магистралата, където има участъци без ограда в страни от пътя), а освен това е пълно с Юго-та и някакви абсурдни камионетки, излезли от детските ми спомени. Спазвайте си ограниченията и очаквайте изненади зад всеки завой.

Друга особеност, за която е добре да сте подготвени, е изненадващото „изчезване“ на ленти за движение. Многократно ни направи впечатление необозначено изчезване на дясна лента за движение. Тоест – движите се по път с две ленти – вие сте в дясната, лявата е за изпреварване, стигате сляп завой, влизате в него и по средата му вашата лента просто изчезва в мантинела или в „бразда“. Страхотно.

Преди да стигнете Крива паланка си заслужава да посетите Осоговския манастир. Отбивката е в ляво на пътя, около два километра преди града. От Крива паланка продължавате до Куманово, където започва магистралата. За магистралата се плащат пътни такси, които не се различават в делник или празник. За да минете по цялата ѝ дължина от Куманово до Гостивар трябва да платите 8 лева. Таските се плащат на пунктове, които са досадно близо един до друг. След лошият път до Куманово очаквате магистралата с нетърпение, но най-вероятно ще останете разочаровани. В началните ѝ километри положението е плачевно. Има огромни коловози и неравности, а ние имахме късмета да пътуваме в дъждовно време и изживяването беше тип Рали Швеция. Е – без сняг. И, като се замисля… няма много общо. Но разбирате какво имам предвид. Беше интересно изживяване. Но не задължително приятно. Да.

След като си платите първата такса, положението се подобрява значително. Спира да вали, а асфалтът престава да бяга от колелата на автомобила ви. Съветвам ви да си приготвите дребни денари, за да можете да давате точно на пунктовете и да не се бавите повече от необходимото.

На първата „патарана“ при Куманово се плащат 60 денара.

При Миладиновци е разклона за Скопие, който вие трябва да хванете. Има си табели, трябва да внимавате да не поемете към Велес. Можете да се ориентирате по Рафинерията, която е в дясно от пътя. Щом я отминете, значи наближавате разклона. Следващите три пункта са по 40 денара. Единственото място, за което трябва да внимавате да не се объркате е при наближаването на Скопие. Трябва да следвате табелите за Околовръстния път (обиколница), а не да влизате в самия град.

Стигате до Тетово и, без възможност да сбъркате, тръгвате на юг към Гостивар, където магистралата свършва. Самата магистрала става по-тясна, а настилката по-лоша, отколкото е около Скопие, но не създава проблеми. На последните два пункта се плащат по 30 денара.

Колко на често са „патараните“? Достатъчно на често, че да обезсмислят по-високата скорост по магистралата. Преглеждам фискалните бонове от пунктовете:

12:56 ч. – Миладиновци
13:19 ч. – Скопие
13:31 ч. – Скопие
13:38 ч. – Тетово
13:48 ч. – Тетово

Както виждате, има два пункта на 7 минути един от друг… 7 минути. В плейлиста на касетофона ми има песни, които са по-дълги от това…

При Гостивар магистралата свършва и започва живописен, но лош път. Оставащото разстояние до Охрид е малко, но пътят е планински, с големи изкачвания, безкрайни завои и съмнителни участници в пътното движение, за които се чудите дали няма да се разпаднат пред вас преди да ги изпреварите. Хубавото е, че в най-стръмните участъци има по две платна, за да може да се изпреварва по-безопасно. Но не забравяйте – често дясното платно свършва в нищото. Без предупреждение.

Местата, където можете да спрете за кратка почивка в този район от пътя, са един сравнително голям крайпътен комплекс от ресторанти (горе-долу на мястото, където се прехвърля изкачването), който трудно ще пропуснете и Кичево. където има Лукоил на главният път. Повечето от останалите бензиностанции май нямат особено голямо разнообразие от храни и напитки. Повечето дори нямат четка за почистване на прозорците. Тоалетните също са нещо, за което бих ви препоръчал Лукоил.

Излезете ли от Кичево, няма какво да ви обърка по пътя до Охрид.

Остава ви точно толкова време, колкото ви е необходимо да се разберете какво ще направите първо – ще хапнете или ще се разходите покрай езерото.

Охрид

 
3 коментара

Публикувано от на март 13, 2016 в Разни

 

Етикети: , , , , , , , , , ,

3 отговора на “София – Охрид (наръчник за автомобилните туристи)

 1. Здравко

  март 14, 2016 at 10:24

  Доста добра тема, браво, мисля съвсем скоро да посетя Охрид, особено след като се запознах с толкова добри детайли относно самото пътуване 😉 Mерси за knowledge sharing-a Саше!

   
 2. анри

  септември 26, 2016 at 08:24

  Благодаря за напътствията. Тръгвам след час.

   
  • alexontop

   септември 26, 2016 at 23:02

   Приятна разходка в Охрид 🙂

    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: